Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenDe Agrarische Jongerendag: Het kan wél   

De Agrarische Jongerendag: Het kan wél   

Donderdag 8 februari 2024Afbeelding De Agrarische Jongerendag: Het kan wél   

Als er ooit een tijd was om gezamenlijk op te trekken en de nieuwe generatie agrariërs en telers te inspireren en enthousiasmeren, dan is het wel de huidige. Elf coöperaties, LTO Noord, LLTB, ZLTO en NCR hebben daarom dit jaar de eerste gezamenlijke Agrarische Jongerendag georganiseerd in het Orpheus Theater in Apeldoorn.

De behoefte aan een positieve insteek was duidelijk voelbaar bij de jonge leden van de coöperaties. Zeker gezien de politieke onzekerheid en het veel te natte najaar waarmee menig boerenbedrijf zich het afgelopen jaar geconfronteerd zag. Op donderdag 18 januari kwamen meer dan 750 jongeren bijeen. Het doel was om hen te inspireren om uitdagingen om te zetten in kansen. Met als gedeeld vertrekpunt: een divers programma met een positieve lading en tijd om elkaar te spreken en te netwerken. 

Te vroeg in de gele trui

De eer om het spits af te bijten was aan Richard Plugge (directeur/eigenaar van de wielerploeg Team Jumbo-Visma); iemand die als geen ander weet dat je jezelf soms uit een benarde positie moet weten terug te knokken. Het was onder zijn leiding dat Jumbo-Visma van een gemiddelde wielerploeg, na een aantal jaren ploeteren en herijken, uitgroeide naar een topploeg die ongekende successen wist te boeken. Een van de factoren die van invloed moet zijn geweest op dit proces, is het betrekken van iedereen in het heruitvinden van de ploeg. Niet alleen de trappende partijen, maar ook zeker de faciliterende en sleutelende partijen. Hen werd de ogenschijnlijk eenvoudige vraag gesteld: Wat heb jij van ons nodig om die gele trui mogelijk te maken? Daarnaast  werd er de ‘Blanco koers’ opgesteld. Een set van regels waaraan iedereen zich zou gaan houden om het beoogde doel van die gele trui binnen handbereik te brengen. Zo gebeurde het dat, geheel tegen de voornemens in, de gele trui een jaar “te vroeg” in handen viel.

Deelsessies

Dit gezamenlijke startschot werd opgevolgd met verschillende deelsessies. Bijvoorbeeld een sessie over de verborgen waarde van briljante mislukkingen. Paul Iske (Chief Failure Officer) daagde het publiek op luchtige wijze uit om zich ervan bewust te zijn dat niet iedere mislukking voor de volle honderd procent een mislukking is, maar vaak ook waardevolle lessen biedt. Bij wetenschapsjournalist en programmamaker Hidde Boersma kon men in de leer over hoe de haaks op elkaar staande begrippen intensivering en duurzaamheid beter te verenigen zijn dan je in eerste instantie zou denken. Tot slot was er nog de lezing van Jordi Huirne. Hij bundelde zijn ervaringen als boerenzoon en weerman met elkaar om zijn toehoorders wijzer te kunnen maken over de weersextremen die geleidelijk tot het alledaagse zijn gaan behoren. 

Toen was het tijd voor de lunch; met alle ruimte om te netwerken en te wandelen over de inspiratiemarkt. Deze ontspanning kon men goed gebruiken, want na de lunchpauze was het tijd om in diverse sessies de meer specialistische onderwerpen aan te snijden. Voor wie daar nog niet aan toe was, was er een heuse theaterproductie van LTO Noord, NAJK en Food Hub genaamd: MELKBUS. Het toneelstuk liet het verhaal zien van twee vrienden waarvan er één naar Amsterdam was vertrokken om zijn droom om acteur te worden na te jagen. De ander was in het geboortedorp gebleven om het melkveebedrijf van haar ouders over te nemen. Door een toevallig treffen bij de bushalte in het dorp, worden ze gedwongen om te onderzoeken wat er van de vriendschap over is en hoe onoverbrugbaar de tegenstellingen daadwerkelijk zijn.

De rest van de middag namen verscheidene agrarische coöperaties en belangenbehartigers van de sector plaats achter het spreekgestoelte. Agrifirm, FrieslandCampina, Royal Floraholland, LTO Nederland, CRV en Rabobank, allemaal deden zij nog een duit in het zakje over hoe zij meenden dat de jonge landbouwers en telers een rol van betekenis kunnen vervullen en met welke uitdagingen zij nog meer rekening moeten houden in de (nabije) toekomst. Ook namens NCR was er een afgevaardigde die de jongerenraadsleden nog het een en ander mocht bijbrengen. Coöperatie-adviseur Stan Steeghs vertelde de aanwezigen over bestuursdynamiek, gedrag en communicatie in groepen en hoe een eventuele carrière er binnen de coöperatieve wereld uit kan zien. Er werden good practises en tips gedeeld om een vliegende start te maken.  

De gezamenlijke afsluiting

Na deze tweede reeks deelsessies was het weer tijd voor een gezamenlijke derde ronde en daarmee ook meteen de afsluiting van deze dag. Dit gebeurde met een herinterpretatie van het actualiteitenprogramma Dit Was Het Nieuws, dat omgedoopt werd naar Dit Was De Agrarische Jongerendag. Vanaf het podium werden de ontwikkelingen binnen de agrarische sector van het afgelopen jaar op een luchtige wijze behandeld,  doorspekt met hier en daar nog een plaagstootje naar elkaar of de landelijke politiek.

Alle organiserende partijen kijken met een tevreden gevoel terug op deze eerste editie van de Agrarische Jongerendag. NCR is erg te spreken over hoe deze bundeling van krachten heeft geleid tot een bijzondere dag, waarin iedereen zich op een positieve manier kon opladen en inspireren. Het was een mooi gevarieerd inhoudelijk programma dat tevens de mogelijkheid bood voor de jongeren om te netwerken en elkaar te ontmoeten. NCR kijkt uit naar de volgende editie met nog meer deelnemende coöperaties. Wordt vervolgd!

Auteurs

Afbeelding voor Joost de Goeij

Joost de Goeij

Volledige biografie