Don’t shoot the messenger
Donderdag 8 februari 2024
Bij klokkenluiders denk je al gauw aan mensen die grote staatsgeheimen lekken zoals Julian Assange, Chelsea Manning en Edward Snowden. Dichter bij huis spelen de recente meldingen over intimidaties op de werkvloer in het medialandschap.
Misstanden kunnen echter in elke organisatie of elk bedrijf voorkomen. Mede vanwege de aandacht voor het onderwerp is de Wet bescherming klokkenluiders (hierna: Wbk) per 17 december 2023 gewijzigd. De wet geldt nu voor werkgevers vanaf 50 medewerkers, voorheen betrof het uitsluitend de grotere werkgevers. Doel van de Wbk is de voorwaarden voor het melden van maatschappelijke misstanden binnen organisaties te verbeteren, door onderzoek naar misstanden mogelijk te maken en melders van misstanden beter te beschermen.
Wat wordt er verwacht?
Werkgevers hebben een viertal verplichtingen naar hun werknemers toe, namelijk:
- Het inrichten van een meldpunt waar zij hun vermoedens van een misstand veilig kunnen melden
- Het benoemen van een onafhankelijk onderzoekspunt dat een ontvankelijk verklaarde melding onderzoekt en opvolgt
- Het opstellen van een meldregeling waarin staat beschreven op welke manier werknemers op een veilige wijze melding kunnen maken van hun vermoedens van een misstand
- Het schriftelijk dan wel digitaal verspreiden van de meldregeling onder de werknemers
Dit alles moet gaan leiden tot de bevordering van een veiliger werk- en meldklimaat. Met de inwerkingtreding van deze wet kan het zijn dat uw coöperatie een (aangepaste) klokkenluidersregeling moet hebben.
Meer informatie kunt u hier terugvinden.