Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenPortret 2022: FruitMasters
Samen waarde toevoegen aan fruit en de samenleving

Portret 2022: FruitMasters

Vrijdag 1 juli 2022Afbeelding Portret 2022: FruitMasters

Fruit telen is topsport. Het vraagt tijd, liefde en aandacht om de lekkerste en beste vruchten te produceren. FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland en ondersteunt telers bij het vermarkten van hun producten in binnen- en buitenland. Van boomgaard tot fruitschaal is de coöperatie betrokken en zorgt daarmee voor het beste rendement voor haar leden. Daarnaast maakt de coöperatie zich, met onder andere de Fruit Tech Campus, hard voor de ontwikkeling van de fruitsector in Nederland.

Het was Harrij Schmeitz die in 2020, in opdracht van FruitMasters & Yuverta (MBO), onderzoek deed naar de toekomst van fruitteeltonderwijs in Nederland. “Aanleiding was de grote uitdaging om goed gekwalificeerd personeel te vinden met kennis van teelt, techniek, data en robotisering. Daarbij waren er in die periode slechts twee studenten die de MBO-opleiding Fruitteelt (BBL) volgden in Geldermalsen. In de boomgaard van Nederland is dat natuurlijk zorgwekkend”, vertelt Harrij.

Vernieuwing van fruitonderwijs

De op basis van het onderzoek geformeerde coalition of the willing met bedrijfsleven, regionale overheid en onderwijs leidde binnen twee jaar tot een fysieke Fruit Tech Campus tussen de boomgaarden in Geldermalsen. Een ecosysteem waar vernieuwing van fruitonderwijs, innovatie en leven lang leren centraal staan. Harrij: “Met een goed doordacht programma trekken we de juiste mensen aan, behouden we ze en leiden we ze op tot de professional van vandaag én morgen. We werken hierdoor zelf aan voldoende aanwas van talent met de juiste kennis en kunde. Iets wat enorm belangrijk is voor de toekomst van de fruitketen en haar toeleveranciers in Nederland. Daarnaast ontmoeten bedrijven en (toekomstige) professionals elkaar op de campus. Samen werken ze aan een innoCatieprogramma (innovatie x educatie) inclusief activiteiten om vernieuwing in de regio te stimuleren. Het verbinden van fruittechnologie en data is het thema’s dat daarin leidend is.”

Coalitie of the willing

De snelheid waarmee stappen zijn gezet in de afgelopen twee jaar is onder andere te danken aan een sterke coalitie van samenwerkende partijen. “Samenwerking in de gouden driehoek van overheid, bedrijfsleven en onderwijs was daarbij een belangrijke succesfactor. Doordat cooperaties als FruitMasters, Rabobank, AgruniekRijnvallei, gemeente, provincie en bedrijven zoals Vogelaar Vredehof, Greefa, De Groot Freshgroup, Abemec de krachten bundelen, zetten we echt stappen en iets betekenen. En het mooie is: dat doen we vanuit onze regionale kracht maar met internationale ambities”, aldus Harrij.

Trots op elkaar

Ook dragen de partijen binnen het ecosysteem bij aan andere maatschappelijke en sociale vraagstukken. Zo is er binnen de campus ook aandacht voor de rol die arbeidsmigranten kunnen pakken en de energietransitie. Harrij: “Dat we zo in de volle breedte bezig zijn, zorgt voor trots. Iets wat we best nog meer mogen uitdragen, want we zijn met elkaar best wat bescheiden”.

Springlevende coöperatie met ruim 400 leden

Naast de rol die FruitMasters speelt in de campus, zijn zij als springlevende coöperatie ook op andere manieren dagelijks van grote toegevoegde waarde voor hun leden. FruitMasters haalt al sinds 1904 het beste uit mens en natuur. Ruim 400 (familie)bedrijven ondersteunen zij al ruim een eeuw bij het vinden van de meest waardevolle bestemming voor hun fruit. Altijd met oog voor natuur, mens en samenleving om ook op de lange termijn samen de vruchten te plukken.

FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland. De coöperatie kijkt naar het resultaat van vandaag, maar nog meer naar de kansen voor de toekomst. Daar ligt haar kracht. Door als eerste te investeren in nieuwe technieken, eigen conceptrassen te ontwikkelen en altijd te streven naar een duurzamere fruitteelt plukken FruitMasters en haar leden samen de vruchten.

Sector:Tuinbouw
Omzet:€ 285 miljoen
Aantal leden:400
Aantal medewerkers:600 FTE