Portret: Insert
Dinsdag 27 juni 2023“We gooien zo verschrikkelijk veel producten weg. Dat is zonde en kan beter. Het is aan ons om hier verandering in te brengen en te werken aan een circulaire economie. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten we samenwerken en de krachten bundelen”, vertelt René Plaggenburg. René is directeur van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en voorzitter van de coöperatie Insert.
De coöperatie is twee jaar geleden opgericht om vrijgekomen sloopmaterialen weer geschikt te maken voor hergebruik in de bouw. Door circulaire materiaalstromen op te zetten, werkt de coöperatie iedere dag aan een duurzamere wereld.
Grote verandering
De circulaire bouweconomie vraagt een hele andere manier van slopen. Het is voor de rest van het proces belangrijk om het materiaal zo intact mogelijk te houden. Met een speciale methodiek haalt een lid van de coöperatie het materiaal uit het te slopen gebouw. Vanuit daar gaat het naar een centrale locatie. Na behandeling in de werkplaats voldoet het materiaal weer aan de normen van nu en is het gereed voor hergebruik in de bouw. Coöperatie Insert faciliteert de aanlevering, het transport, de productie en distributie rond deze materiaalstromen. René: “We moeten onszelf gaan verplaatsen in de keten. Normaal zit je als sloopbedrijf aan het einde van de keten. Nu zitten we aan de voorkant als productleverancier en aan het einde als sloopbedrijf. Je komt als sloopbedrijf in een totaal andere wereld en hebt andere mensen nodig. Wie had tien jaar geleden gedacht dat we nu onderzoek doen naar hoe we gebouwen kunnen laten staan.”
Ambities
Op dit moment heeft de coöperatie twee materiaalstromen; plafondplaten en hardhout. “We zijn druk bezig met het uitwerken van onze visie. We willen alle materialen uit de sloop weer als product gaan hergebruiken. Dus een baksteen blijft een baksteen, een kozijn blijft een kozijn. Of we maken er een halffabricaat of grondstof van. De komende jaren willen we groeien naar zeven of acht materiaalstromen met ieder een eigen organisatie. Denk aan een materiaalstroom voor deuren of sanitair. Daarnaast willen we meer leden die hun reststromen aanleveren bij ons. Op dit moment komen de reststromen van de twaalf kernleden. De bedoeling is dat er straks ook oogstleden zijn. Dit zijn aangesloten bedrijven die hun reststromen ook aanleveren bij de coöperatie,” aldus René.
Coöperatie is essentieel
Het bouwen aan een circulaire economie is hard werken. Het vraagt een flinke dosis motivatie, tijd en geld om zo’n grote verandering voor elkaar te krijgen. Daarvoor heb je elkaar nodig. René: “Ik geloof echt dat dit alleen kan door samen te werken. Je hebt elkaar nodig om voldoende schaalgrootte te bereiken en om de benodigde investeringen te doen. Zo kun je een kwalitatief hoogwaardige productiestraat opzetten en onderzoek doen naar bijvoorbeeld de reststromen. Binnen de coöperatie is enorm veel kennis over de verschillende materialen. Die kennis moeten we overbrengen, gebruiken en delen. Dat kunnen we alleen maar samen. Met vertrouwen en elkaar helpen kom je het verst.”
Coöperatie Insert bouwt iedere dag aan een circulaire economie. Door materiaalstromen op te zetten, maken ze vrijgekomen sloopmaterialen weer geschikt voor de bouw. Dit zorgt voor minder sloopafval, minder CO2-uitstoot en een gezondere, betere wereld.
Sector: | Circulaire economie |
Aantal leden: | 12 |
Aantal medewerkers: | 1 |
Ledenraad: | In oprichting |