Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenPortret: Zevij-Necomij
Coöperatieve onderneming Zevij-Necomij biedt leden inzicht in duurzaamheid door digitale oplossingen

Portret: Zevij-Necomij

Dinsdag 27 juni 2023Afbeelding Portret: Zevij-Necomij

Zevij-Necomij is een coöperatieve inkooporganisatie voor technische groothandels. Ze onderhandelen scherpe prijzen en inkoopcondities uit waartegen de leden hun technische producten in kunnen kopen. Daarnaast ondersteunen ze met verschillende diensten, zoals logistiek en digitalisering. Ze pakken nu ook de regierol op het gebied van duurzame ontwikkeling. Door digitale oplossingen geven ze hun leden inzicht in duurzaamheid.

Aan de ene kant heb je de ruim 500 leveranciers. Deze leveren ruim drie miljoen technische producten, zoals schroevendraaiers, hang- en sluitwerk en boormachines. Daarna komen wij als inkooporganisatie. Wij bundelen al die leveranciers tot één kanaal en vervolgens gaat het de markt in naar onze 260 aangesloten groothandels met meer dan 700 vestigingen. Wij vormen een centraal punt in deze keten en willen vanuit daar graag de regierol in duurzaamheid op ons nemen. We zijn marktleider in onze branche en zien het ook als onze verantwoordelijkheid, aldus Marc de Dobbelaere. Marc is sinds 2005 directeur van de coöperatieve onderneming Zevij-Necomij.

Behoefte aan inzicht

De Sustainable Development Goals (SDG’s) vragen om actie. De eisen voor duurzame ontwikkeling zijn overal voelbaar. Dat merken ook de leden van de coöperatie. Ze willen dat de coöperatie zo snel mogelijk begint met het inzichtelijk maken van de duurzaamheid van producten en leveranciers. Marc: “Wanneer de overheid bijvoorbeeld een aanbesteding doet, is duurzaamheid een belangrijk criterium. Dit speelt mee in de keuze voor het bouwbedrijf. Deze bouwbedrijven zijn de klanten van onze leden. De markt stuurt dus steeds meer op duurzaamheid. Om hierop te kunnen sturen heb je wel data nodig. Op basis daarvan maken onze leden zelf de juiste keuze welke producten ze inkopen en bij welke leverancier en communiceren ze dat naar hun klanten toe.”

Duurzaamheidsdata

Als individuele groothandel is het onmogelijk om al die data alleen te verzamelen. Dat kost te veel tijd en geld. De coöperatie begint nu met het verzamelen van data van de leveranciers. Op basis hiervan beoordelen ze hoe duurzaam de onderneming is. Dit doen ze samen met het bedrijf GSES dat een objectief beoordelingssysteem aanbiedt. Marc: “De leveranciers toetsen we op 6 pijlers die afkomstig zijn uit de SDG’s. Denk bijvoorbeeld aan de mate van sociale verantwoordelijkheid, circulaire economie of CO2-reductie. De uitkomsten verwerken we in een model. Hier komt uit hoe goed een leverancier het doet. Ook de drie miljoen producten die wij verhandelen krijgen een duurzaamheidsbeoordeling. De producten beoordelen we op vier pijlers, zoals de circulaire footprint.”

Iedereen doet mee

De regierol voor het verzamelen van de data ligt bij Zevij-Necomij. Om hier een goede invulling aan te geven is het nodig om het als keten op te pakken: “We doen het samen met de leveranciers en zij dragen mee in de kosten. De leverancier is er ook bij gebaat om dit inzichtelijk te maken. Zij willen hun producten ook zo duurzaam mogelijk en dit uiten. Dus als we het als keten oppakken, dan delen we de kosten en werken we samen aan de duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus Marc.

Zevij-Necomij is een coöperatieve inkooporganisatie voor technische groothandels. Ze ontwikkelen nu een database om hun leden meer inzicht te geven in de duurzaamheid van leveranciers en producten. Zo kunnen groothandels duurzamere keuzes maken en zetten ze grote stappen in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sector:Groothandel
Omzet:€ 735 miljoen
Aantal leden:36 leden (260 aangesloten groothandels)
Aantal medewerkers:90 FTE
Ledenraad:Nee