Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenProgramma: De Nationale Coöperatiedag 2023
Komt u ook?

Programma: De Nationale Coöperatiedag 2023

Donderdag 10 augustus 2023Afbeelding Programma: De Nationale Coöperatiedag 2023

De Nationale Coöperatiedag 2023 staat in het teken van het jaarthema ‘Terug naar de Toekomst’. We leven in een tijd van grote transities. Onze maatschappij en economie is op zoek naar nieuwe oplossingen om niet alleen de wereld van morgen vorm te geven, maar zeker ook die van vandaag beter te maken. Coöperaties bevinden zich in een unieke positie om een bijdrage te kunnen leveren aan langetermijnoplossingen. Om dit te kunnen doen richten we onze blik bewust af en toe naar het verleden. Welke lessen kunnen we leren en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de juiste beslissingen nemen om tot een mooie toekomststrategie te komen?

Binnen dit thema hebben we oog voor onderwerpen die verbonden zijn aan de coöperatie zoals: samenwerking, het eigen belang versus het collectief belang, besluitvorming en ledeninvloed. Onderwerpen die aan bod komen tijdens De Nationale Coöperatiedag 2023.

Kom kennis en inspiratie opdoen tijdens hét jaarlijkse evenement voor coöperatief Nederland. Een interactieve dag; ontmoet leden van andere coöperaties en laat u verrassen door toonaangevende sprekers uit de coöperatieve praktijk.

We hopen u én uw collega’s te mogen ontmoeten op 1 november!

Klik om de afbeelding te vergroten

Programma

Openingsspreker Leontine van Hooft (corporate antropoloog en auteur van onder andere ‘De Kracht van Afrikaans denken’) neemt ons mee op reis naar het continent Afrika. Zij laat ons een bijzondere ontdekkingsreis maken van tribale community naar organisatie community. We maken kennis met een ander wereld- en organisatiebeeld: de wereld van Ubuntu, waarbij humaniteit, diepe verbondenheid en co-creatie de basis vormen van een collectief streven naar overleven, succes en geluk. En is dat niet waar organisaties in deze complexe tijd met al haar uitdagingen naar op zoek zijn?

In deze keynote speech neemt Onno Hoes (ervaren bestuurder, waarnemend burgemeester van Roermond) ons mee in zijn inspirerende gedachtegang. Het doet af en toe denken aan een tijdreis als we zien welke sociaal-economische uitdagingen er voor de komende decennia te voorspellen zijn. Back to the future klinkt wellicht surrealistisch, maar is een actuele uitdaging voor ondernemers. Niet alleen om gezamenlijke langetermijnvisie doelstellingen te bereiken, maar ook om sociaal-maatschappelijk draagvlak te creëren. Vanuit de AI-samenleving teruggrijpen op het oude vertrouwde coöperatie-model kan alleen maar als de lef er is om voor duurzame relaties te gaan. Niet alleen een-op-een, maar ketenbreed en met elkaar.

12.00 – 13.00 uurInloop en ontvangst (met lunch)
13.00 – 13.30 uurWelkom
Rob Donker (NCR-directeur), Ankie Wijnen (Voorzitter NCR-bestuur) & Bianca Tetteroo (voorzitter van de Raad van Bestuur Achmea, NCR-bestuurslid)
13.30 – 14.30 uurOpeningsspreker: Leontine van Hooft
(Corporate antropoloog & auteur)
De kracht van Afrikaans denken
14.30 – 14.45 uurKorte pauze
14.45 – 16.00 uurDeelsessies
Deelsessie 1Communiceren in de boardroom
Marilieke Engbers
Deelsessie 2Duurzaamheid en CSRD: wat betekent dit voor uw coöperatie?
Rian Vens-Hagting & Marion Kempeners
Deelsessie 3LeKgotla vergaderkring: besluitvorming vanuit draagvlak
Leontine van Hooft
Deelsessie 4Netwerkdialoog: Terug naar de Toekomst
Stan Steeghs
16.00 – 16.30 uurPauze
16.30 – 17.45 uurKeynote spreker: Onno Hoes
(Ervaren bestuurder, waarnemend burgemeester van Roermond)
Reflecties op het jaarthema: Terug naar Toekomst
17.45 uurAfsluiting
18.00 uurNetwerkbuffet
19.30 uurEinde

Deelsessies: 14.45 – 16.00 uur

Deelsessie 1
Communiceren in de boardroom

Spreker: Marilieke Engbers (Adviseur leiderschap en verandering & auteur)

Marilieke Engbers, auteur van het boek Onder commissarissen, neemt ons mee in de wereld van de boardroom dynamiek. We praten over de complexiteit van het samen toezichthouden binnen raden van commissarissen en raden van toezicht en over de onmogelijkheid van hun taak. Een pleidooi om toezicht menselijker te maken, opdat commissarissen zich volledig kunnen richten op de zaken die er werkelijk toe doen. Marilieke heeft een methode ontwikkeld om de besluitvorming en de spreekcultuur in de boardroom te verbeteren, waarbij niet regels maar de mens centraal komt te staan.

Voor wie?

Deze sessie is bijzonder geschikt voor coöperatieve leiders en toezichthouders.

Marilieke Engbers heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap, cultuur en verandering. Zij ontwikkelde een methode die de besluitvorming en spreekcultuur in de boardroom verbetert. In December 2021 publiceerde Marilieke het boek ‘Onder Commissarissen’, hoe het ongezegde de besluitvorming in de boardroom beïnvloedt.


Deelsessie 2
Duurzaamheid en CSRD: wat betekent dit voor uw coöperatie?

Spreker: Rian Vens-Hagting (Manager MKB Advies) & Marion Kempeners (Senior ESG Adviseur) bij Flynth

Uit recent onderzoek van NCR blijkt dat een grote meerderheid van de coöperaties al te maken heeft of gaat krijgen met de duurzaamheidstransitie. Al dan niet gevoed vanuit de overheid (de CSRD) als wel vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid om het juiste te doen. In deze sessie praten we over wat de duurzaamheidstransitie betekent voor de coöperatie. Ook hebben we het over de verplichting om vanaf 2024/2025 te rapporteren over het duurzaamheidsbeleid en prestaties. Kleinere organisaties zijn tot nu toe vrijgesteld van deze regel. Maar let op; de bedrijven voor wie de CSRD wél geldt, moeten rapporteren over hun gehele keten. Dit betekent dat het voor alle coöperaties belangrijk is om zich te realiseren welke rol ze hebben in de keten.

Voor wie?

Deze sessie is geschikt voor medewerkers die zich bezighouden met compliance, financials, bestuurders en toezichthouders.

Rian Vens-Hagting (Manager MKB Advies) & Marion Kempeners (Senior ESG Adviseur) bij Flynth


Deelsessie 3
LeKgotla vergaderkring: besluitvorming vanuit draagvlak

Spreker: Leontine van Hooft (Corporate antropoloog en organisatieadviseur)

Op het Afrikaanse continent vindt al eeuwenlang strategiebepaling, besluitvorming en conflicthantering plaats in een dialoog met de gehele community of tribe. Iedereen, ongeacht welke professie, achtergrond, leeftijd, religie of opleiding, doet daar vanuit intrinsieke motivatie aan mee. Zelfs de kleinste stem horen is daarbij van groot belang. Deze van oorsprong tribale besluitvormingsmethodiek heeft zijn weg naar moderne organisaties gevonden en is actueler dan ooit. De resultaten van een LeKgotla vergaderkring bieden koers, strategie en daadkracht. Wist u dat het klimaatakkoord van Parijs (2020) langs deze weg tot stand is gekomen? En dat Botswana langs deze weg in zes weken tijd hun hele bevolking weet te raadplegen?

Leontine van Hooft heeft deze methodiek vertaald naar een model dat westerse organisaties kan begeleiden bij het nemen van belangrijke besluiten of casuïstiek. Tijdens deze sessie zal in de LeKgotla vergaderkring een echte relevante case voor de coöperatieve organisatie centraal staan. Ervaar deze vorm van collectieve besluitvorming, of kijk en groei mee vanuit de externe cirkel.

Voor wie?

Deze inspiratievolle sessie is voor iedereen die weleens vergadert en tot besluiten moet komen, maar zeker ook voor bestuurders en bestuursondersteuners.

Leontine van Hooft is corporate antropoloog, inclusief onderneemster, inspirerende spreker en prijswinnende auteur van onder andere ‘De Kracht van Afrikaans denken’. Haar organisatie, GreenDreamCompany praktiseert Ubuntu management. Zij bekleedt diverse bestuursfuncties en is gastdocent aan de Hogeschool voor Wijsbegeerte.


Deelsessie 4
Netwerkdialoog: Terug naar de Toekomst

Spreker: Stan Steeghs (Senior coöperatie adviseur)

In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek over diverse coöperatieve onderwerpen en kijken daarbij naar het verleden, heden en toekomst. Wat kunnen we leren van het verleden en wat kunnen we van elkaar leren? We starten de sessie met een korte inleiding op de onderwerpen solidariteit en ledeninvloed, waar iedereen mee te maken heeft binnen de coöperatie. Daarna spreekt u met elkaar verder in kleine (netwerk) groepjes. Hoe is bijvoorbeeld ledeninvloed georganiseerd, wat is de beste balans van leden en professionals in bestuursorganen en wat betekent solidariteit binnen de coöperatie? De focus ligt op netwerken, praktijkervaringen delen en samen verdieping zoeken.

Voor wie?

Deze sessie geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in strategie, ook nodigen we graag coöperatie managers en medewerkers uit.

Stan is senior coöperatie adviseur bij NCR.