Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenTerugblik: De Nationale Coöperatiedag 2023

Terugblik: De Nationale Coöperatiedag 2023

Maandag 6 november 2023Afbeelding Terugblik: De Nationale Coöperatiedag 2023

Woensdag 1 november was het zover: De Nationale Coöperatiedag 2023. In het Achmea Congrescentrum in Zeist ontmoetten meer dan 200 bestuurders, directeuren, commissarissen, leden- en jongerenraadsleden van 80 verschillende coöperaties elkaar en verdiepten ze zich in de verschillende aspecten die het coöperatief ondernemerschap met zich meebrengt.

De Nationale Coöperatiedag 2023 stond in het teken van het jaarthema ‘Terug naar de Toekomst’. We leven in een tijd van grote transities. Onze maatschappij en economie is op zoek naar nieuwe oplossingen om niet alleen de wereld van morgen vorm te geven, maar zeker ook die van vandaag beter te maken. Om dit te kunnen doen, richten we onze blik bewust af en toe naar het verleden. Welke lessen kunnen we leren en hoe zorgen we ervoor dat we de juiste weg volgen om tot een mooie toekomststrategie te komen. Binnen dit thema hebben we oog voor onderwerpen die verbonden zijn aan de coöperatie zoals: samenwerking, het eigen belang versus het collectief belang, besluitvorming en gedragen ledeninvloed.

Wij kijken terug op een mooie, inspirerende en leerzame dag en danken alle deelnemers en sprekers voor hun komst! De presentaties van de plenaire sprekers en de deelsessies vindt u hieronder terug.

Sfeerimpressie

Wilt u zich nogmaals onderdompelen in de sfeer van vorige week? Dan hebben we de volgende opties:

Presentaties plenaire sprekers

Openingsspreker: Leontine van Hooft

De kracht van Afrikaans denken

Leontine neemt ons mee op reis naar het continent Afrika. Zij laat ons een bijzondere ontdekkingsreis maken van tribale community naar organisatie community. We maken kennis met een ander wereld- en organisatiebeeld: de wereld van Ubuntu, waarbij humaniteit, diepe verbondenheid en co-creatie de basis vormen van een collectief streven naar overleven, succes en geluk.


Keynote spreker: Onno Hoes

Reflecties op het jaarthema: Terug naar de Toekomst

Het doet af en toe denken aan een tijdreis als we zien welke sociaal-economische uitdagingen er voor de komende decennia te voorspellen zijn. Back to the future klinkt wellicht surrealistisch, maar is een actuele uitdaging voor ondernemers. Niet alleen om gezamenlijke langetermijnvisie doelstellingen te bereiken, maar ook om sociaalmaatschappelijk draagvlak te creëren. Vanuit de AI-samenleving teruggrijpen op het oude vertrouwde coöperatie-model kan alleen maar als de lef er is om voor duurzame relaties te gaan.


Presentaties deelsessies


Communiceren in de boardroom

Marilieke Engbers

In deze sessie praten we over de complexiteit van het samen toezichthouden binnen raden van commissarissen en raden van toezicht en over de onmogelijkheid van hun taak. Een pleidooi om toezicht menselijker te maken, opdat commissarissen zich volledig kunnen richten op de zaken die er werkelijk toe doen.


Duurzaamheid en CSRD: wat betekent dit voor uw coöperatie?

Rian Vens-Hagting & Marion Kempeners

Een grote meerderheid van de coöperaties heeft of gaat te maken krijgen met de duurzaamheidstransitie. Al dan niet gevoed vanuit de overheid (de CSRD) als wel vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid om het juiste te doen. Wat betekent dit voor de coöperatie? Ook is er aandacht voor de CRSD en de verplichting van kleine en middelgrote coöperaties.


LeKgotla vergadering: besluitvorming vanuit draagvlak

Leontine van Hooft

Op het Afrikaanse continent vindt al eeuwenlang strategiebepaling, besluitvorming en conflicthantering plaats in een dialoog met de gehele community of tribe. Leontine heeft deze methodiek vertaald naar een model dat westerse organisaties kan begeleiden bij het nemen van belangrijke besluiten of casuïstiek. Ervaar deze vorm van collectieve besluitvorming.

Dit was een interactieve sessie zonder een PowerPoint presentatie.


Netwerkdialoog: Terug naar de Toekomst

Stan Steeghs

We gaan met elkaar in gesprek over diverse coöperatieve onderwerpen en kijken daarbij naar het verleden, heden en toekomst. De sessie start met een korte inleiding op de onderwerpen solidariteit en ledeninvloed, waar iedereen mee te maken heeft binnen de coöperatie. Daarna spreekt u met elkaar verder in kleine (netwerk) groepjes.