Ga door naar hoofdcontent
BoekenDe kracht van Afrikaans denken

De kracht van Afrikaans denken

CategorieBoeken
Datum24/09/2023
Auteurs
Leontine van Hooft
Afbeelding voor De kracht van Afrikaans denken

Ubuntu is een Afrikaanse uitdrukking en kan vertaald worden door: ‘Ik ben omdat wij zijn.’ In de Afrikaanse samenleving staat deze filosofie en daarmee de verbinding centraal. Dit in tegenstelling tot de westerse maatschappij, die zich kenmerkt door individualisme, egocentrisme en materiële zelfverrijking. Deze westerse cultuur bevindt zich momenteel op een kantelpunt. Na de Tweede Wereldoorlog ambieerde het Westen de welvaartstaat. Door de bomaanslagen van 2001 en de diverse crises die daarna plaatsvonden, zien we dat mensen zich meer zijn gaan bezinnen en op zoek gaan naar de waarden waar zij voor staan. Zowel privé als zakelijk. Ondernemingen richten zich meer op associates value in plaats van shareholders value.

De auteur gaat in op de vraag hoe een organisatiecultuur, gebaseerd op de Ubuntu filosofie, eruit kan zien. Hoe werken mensen samen, hoe is besluitvorming georganiseerd, hoe anders is leiderschap? Maar vooral ook heel praktisch is de vraag: Wat kan het Westen leren van Afrika? Het continent Afrika is booming en bewandelt daarbij, met behoud van Ubuntu waarden, de weg van tribale community naar organisatie community.

De auteur stelt vast dat de coöperatieve samenwerkingsvorm hot is en zeer passend is bij de Ubuntu gedachte. Een fantastisch boek voor degene die inspiratie zoekt voor coöperatieve bezieling. En ook voor anderen.

Meer informatie: Green Dream Works, 2021,
ISBN 9789082098778, € 24,95, www.greendreamcompany.com