Ga door naar hoofdcontent
BoekenDe kunst van gedrag ontwerpen

De kunst van gedrag ontwerpen

CategorieBoeken
Datum20/03/2023
Auteurs
Astrid Groenewegen
Afbeelding voor De kunst van gedrag ontwerpen

Hoe kunnen we het gedrag van mensen beïnvloeden: een vraag die ons vaak zowel in privé als zakelijk bezighoudt. Dit boek gaat in op toegepaste gedragswetenschap. Hoe maken we keuzes, wat triggert ons om in actie te komen en wat houdt ons juist tegen? Astrid Groenewegen leert de lezer principes en mechanismes om gewenst gedrag te simuleren. We lezen hier niet over het toepassen van overtuigingsprincipes (schaarste, social proof). Het boek gaat in op succesvolle beïnvloeding die begint met een diep begrip van de menselijke besluitvorming die voorafgaat aan het gedrag.

Waarom prefereren veel mensen het vliegtuig boven een snelle internationale trein, wetende dat deze trein vanuit ecologisch perspectief minder bezwaarlijk zou zijn? Gaan we het gedrag beïnvloeden door middel van allerlei beïnvloedingsprincipes als tevredenheidsfactor van de treinreizigers, het op tijd rijden van de treinen en het aantal treinreizigers? Of is het beter te kijken naar de (irrationele) overtuigingen die ten grondslag liggen aan de voorkeur voor het vliegtuig. Pas als je deze begrijpt kun je gedragsinterventies ontwerpen die de reiziger tot reizen per trein kan verleiden.

Het is een praktisch boek. De hoofdstukken zijn kort en doorspekt met voorbeelden. De lezer ontvangt feitelijk een toolbox met downloads en video’s om de gedragswetenschap in de praktijk echt toe te passen. Hierbij wordt de SUE | Behavioural Design Method Tool gebruikt. Een zeer makkelijk en lezenswaardig boek.

Meer informatie: Boom uitgevers Amsterdam, 2022,
ISBN 9789024451753, € 37,50, www.boommanagement.nl