Ga door naar hoofdcontent
BoekenToekomst Bedrijven

Toekomst Bedrijven

Categorie
Datum08/02/2024
Auteurs
Gijsbert Koren, Nina de Korte
Afbeelding voor Toekomst Bedrijven

Dit boek gaat in op de relevante vraag hoe we afscheid kunnen nemen van het aandeelhoudersmodel en beter toekomstbestendig kunnen ondernemen.

De auteurs, beiden op verschillende wijze ervaren in steward-owned bedrijven, geven een mooie inkijk in hun reis langs allerlei voorbeelden van bedrijven, die via verschillende routes steward-owned zijn. Zij tonen aan dat het splitsen van zeggenschap en winst cruciaal is voor de ontwikkeling van deze bedrijven en ook met een ander eigendomsmodel gericht zijn op de continuïteit en dus de toekomst van de onderneming.

In het boek wordt ingegaan op de destructieve gevolgen van het leggen van nadruk op winstmaximalisatie voor aandeelhouders. Hierdoor zijn in deze bedrijven de kortetermijndoelstellingen belangrijk en de duurzame kijk op de maatschappij en alles wat daarbij komt kijken veel minder belangrijk.

Ze maken duidelijk dat als de aandeelhouders bepalen wat er gebeurt in een bedrijf, een fundamentele andere richting wordt gekozen dan als de steward de zeggenschap heeft. Stewards zijn betrokken bij het bedrijf en onderschrijven de missie van het bedrijf. Stewards hebben de zeggenschap, maar weinig of geen recht op winst. Als stemrecht wordt gesplitst van het winstrecht, richt het bedrijf zich op wat goed is voor het bedrijf, op continuïteit en dus op de lange termijn.

Er worden door de auteurs tal van voorbeelden geschetst en er wordt uitleg gegeven hoe bedrijven steward-owned kunnen worden. Hiermee is het boek een mooie praktische handreiking om bekend te raken met steward-owned bedrijven. 

Er is veel herkenning in deze bedrijfsvorm met die van coöperaties, sterker nog: steward-owned bedrijven zijn ook coöperaties. Hiervan komt het voorbeeld van Odin aan de orde.

Het boek kenmerkt zich door een praktische benadering aan de hand van (bekende) voorbeelden van bedrijven en spreekt hiermee erg tot de verbeelding.  

Meer informatie: Business Contact, 2023,
ISBN 9789047017226, € 24,95, www.businesscontact.nl