Ga door naar hoofdcontent
Informatie over de coöperatie

Informatie over de coöperatie

‘Samen sta je sterker’. Dat is de kern van coöperatief ondernemen. In een coöperatie werken leden samen om zo meer te bereiken dan ieder voor zich.

Coöperaties hebben een collectief doel met een zakelijke basis. De leden, bijvoorbeeld ondernemers, consumenten en overheden, bundelen hun krachten in de coöperatie om hun individuele doelen te bereiken. Het uiteindelijke doel van een coöperatie is waardecreatie voor de leden. Anders dan bij andere ondernemingsvormen gaat het bij een coöperatie nooit om het genereren van zo veel mogelijk winst. Het gaat een coöperatie primair om het voorzien in stoffelijke belangen van de leden. Dát staat voorop.

Meer kennis over coöperaties

We delen graag onze kennis over coöperaties. Lees hier meer over de geschiedenis, de rechtsvorm, de typen coöperaties , de financiering van een coöperatie en nog meer onderwerpen. Met uw vragen kunt u bij ons terecht.

De coöperatie staat als ondernemingsvorm steeds meer in de belangstelling. Maar wat is precies een coöperatie? Een coöperatie is een speciale vereniging waarin minimaal 2 personen samenwerken. Het is een vereniging met een bedrijf. Een coöperatie wordt opgericht om in samenwerking met de leden in bepaalde behoeften te voorzien en bestaat dus in het belang van haar leden. De stem van de leden is erg belangrijk in een coöperatie.

De coöperatie kent naast de leden een algemene ledenvergadering. Daarnaast heeft de coöperatie een bestuur, dat de (dagelijkse) leiding heeft, en soms ook nog een toezichthouder, een raad van commissarissen of een raad van toezicht.

 

Afbeelding illustratie informatie boek_compressed

Coöperatiecheck

Wilt u weten of een coöperatie ook iets voor uw initiatief is? Doe hier de Coöperatiecheck!

 

Afbeelding voor

Hoe werkt een coöperatie?

In de statuten staat waarom de coöperatie bestaat en hoe de coöperatie bestuurd gaat worden.  Het gaat een coöperatie primair om het voorzien in stoffelijke belangen van de leden.

Afbeelding voor
Afbeelding voor

Geschiedenis coöperaties

Samenwerken of coöpereren is natuurlijk geen nieuw begrip. In tegendeel: samenwerkingsverbanden met coöperatieve eigenschappen zijn al meer dan duizend jaar oud.

Afbeelding voor

Typen coöperaties

Coöperaties zijn er in allerlei soorten en maten. Groot of klein, internationaal of lokaal actief. Ze hebben allemaal gemeen dat de leden centraal staan.

Structuur van een coöperatie

Een coöperatie is een vereniging met een bedrijf. In de praktijk worden voor het besturen van de coöperatie verschillende bestuursmodellen gehanteerd. In hoofdlijnen zijn er vier modellen mogelijk:

  • het Basismodel
  • het RvC+ model
  • het Zandlopermodel
  • het Monistisch model