Ga door naar hoofdcontent
InformatieNCR Huis van de coöperatie

NCR Huis van de coöperatie

NCR is het “Huis van de coöperatie”. Het centrum van het debat over coöperatief ondernemen in Nederland. De plek waar visievorming en inspiratie plaatsvindt en waar coöperaties elkaar ontmoeten en van elkaar leren.

Als coöperatief kenniscentrumplatform en belangenbehartiger richt de dienstverlening zich op de collectieve coöperatieve sector en op individuele coöperaties. Kortom, NCR is dé vereniging van en voor coöperaties in Nederland.

Het netwerk is de kracht, zowel in Nederland als internationaal. Van coöperaties in diverse sectoren tot universiteiten en (internationale) koepelorganisaties zoals International Co-operative Alliance (ICA). Door de unieke kennis en contacten worden nieuwe ideeën ontwikkeld over coöperatief ondernemen.

Ontwikkelen van nieuwe kennis

NCR heeft veel kennis in huis over coöperatief ondernemen. Uit wetenschappelijke studies en uit de dagelijkse praktijk van de leden. Van de nieuwste inzichten over good governance (zorgvuldig bestuur) van coöperaties to best practices over ledenbetrokkenheid. Met een onafhankelijke en kritische blik worden coöperatieve thema’s bestudeerd. Ook is er aandacht voor actuele thema’s en wordt er gezocht naar uitdagingen van de toekomst.

Delen met leden

De kennis over coöperatief ondernemen wordt gedeeld met de aangesloten leden.
NCR is gespecialiseerd in:

  • Ledenbetrokkenheid
  • Governance
  • Ledenfinanciering
  • Juridische zaken
  • Internationalisering

Met deze praktische kennis worden coöperaties geholpen om hun strategie te ontwikkelen of coöperatieve vraagstukken op te lossen.

Verbinden om te inspireren

Coöperaties kunnen veel van elkaar leren. NCR is de enige vereniging van coöperaties in Nederland. We bieden bestuurders, commissarissen en managers van de leden een platform om elkaar te ontmoeten in bijvoorbeeld commissies over specifieke thema’s, zoals jongeren en communicatie of tijdens de jaarlijkse Nationale Coöperatiedag.

Zo bouwt NCR samen met de leden krachtige netwerken en wordt kennis over coöperatief ondernemen verdiept.

Hoe het begon

NCR is in 1934 opgericht voor en door coöperaties uit de agrarische sector, en door verbruikscoöperaties. Inmiddels komen de leden ook uit andere sectoren, zoals de verzekeringsbranche, transport & logistiek, zorg en energie. De aangesloten coöperaties zijn veelal toonaangevend in hun branche. Nationaal maar vaak ook internationaal, actief in het belang van hun leden.

“Wij geloven in de kracht van de coöperatie en benutten die in het belang van onze leden. Samen versterken we het coöperatief ondernemerschap in Nederland. Dat doen we door kennis te ontwikkelen en te delen. En door de mensen van de coöperaties te verbinden. Zo helpen we onze leden om gezamenlijk meer profijt te halen uit hun coöperatieve identiteit en in te spelen op nieuwe kansen en uitdagingen”

Lidmaatschap

Wilt u meer weten over wat het betekent om lid te zijn van NCR? Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie.

Contact

Heeft u een coöperatief vraagstuk of wilt u een afspraak plannen? Neem dan contact met ons op.