Onderzoek en onderwijs
Een van de belangrijke pijlers van NCR is kennisontwikkeling. Dit geschiedt onder andere door middel van praktijkervaring die NCR opdoet vanuit het contact met en de dienstverlening voor zijn leden. Een andere belangrijke manier om kennis te ontwikkelen is het doen van onderzoek. NCR voert zelf onderzoeken uit naar coöperatief ondernemen of werkt samen met onderzoekers en onderwijzers in het ontwikkelen en verspreiden van (wetenschappelijk) onderzoek naar coöperatieve ondernemingen.
Onderzoek
NCR verricht onderzoek of laat onderzoek uitvoeren naar de relevante onderwerpen die in coöperaties spelen. Hierbij is een onderscheid te maken tussen periodiek en incidenteel onderzoek. Onderzoeksresultaten publiceert NCR veelal als infographics in het vakblad Coöperatie. Indien nuttig publiceert NCR op dezelfde wijze soms ook onderzoeksresultaten van andere organisaties. In sommige gevallen publiceert NCR naast een infographic ook een onderzoeksrapport met conclusies.
Periodiek onderzoek
NCR voert periodiek een aantal onderzoeken uit om zo een goed beeld te houden van het coöperatieve landschap. Dit zijn onder andere:
- Coöperatief Nederland: onderzoek naar de ingeschreven coöperaties in Nederland en de sectoren waarin deze actief zijn (voorheen bekend als ‘Het Coöperatieve Landschap‘);
- Top 100 coöperaties: onderzoek naar de Top 100 grootste coöperaties in Nederland naar geconsolideerde omzet;
- Governance onderzoek: onderzoek naar trends in coöperatieve governance (op basis van de statuten van coöperaties);
- Ledenbetrokkenheidsonderzoek: onderzoek dat kijkt naar trends en inzichten rondom ledenbetrokkenheid bij coöperaties. Dit onderzoek is onderdeel van de dienstverlening van NCR en kan ingezet worden door zijn leden. Periodiek doet NCR onderzoek naar de overkoepelende resultaten.
- Benchmark vergoedingen: NCR houdt een database bij van de bezoldiging voor bestuurders, toezichthouders en ledenraadsleden. Op verzoek van leden kan NCR een benchmarkonderzoek uitvoeren. Hierbij houdt NCR ook trends en inzichten rondom bezoldigingen in de gaten.
Deze frequentie van herhaling wordt bepaald met als uitgangpunt dat deze een actueel beeld moeten kunnen geven over de huidige status en inrichting van de coöperatieve beweging in Nederland.
Incidentele onderzoeken
Hiernaast voert NCR onderzoek uit naar incidentele onderwerpen. Dit kunnen onderwerpen zijn die op een gegeven moment actueel zijn. Deze onderwerpen worden veelal vanuit de leden aangedragen. Enkele voorbeelden zijn:
- Coöperaties en dataverwerking/-verwaarding: een kwalitatief onderzoek naar de rol, het gebruik, de mogelijkheden en uitdagingen van data bij de leden van NCR;
- Coöperaties in transitie: een kwalitatieve uitvraag van de transities waar NCR-leden zich in verbinden, aangevuld met de uitdagingen en kansen die hierbij komen kijken;
- Imago-onderzoek bij coöperaties: in dit onderzoek is onderzocht welke associaties Nederlanders hebben met ‘coöperaties’ en ‘coöperatief ondernemerschap’
- Betrokkenheid onder agrarische jongeren: op de Agrarische Jongerendag heeft NCR de vaak moeilijker bereikbare jongerendoelgroep vragen gesteld over hun betrokkenheid bij hun organisatie;
- De coöperatieve ledenraad: onderzoek naar trends en inzichten rondom (de vorming van) ledenraden bij coöperaties.
NCR publiceert natuurlijk niet alle onderzoek die wij uitvoeren. Soms is dit ten behoeve van de eigen dienstverlening of het algemeen belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderzoek het monistisch bestuursmodel of in opdracht van het RVO onderzoek uitvoeren naar de wijze van financiering van energiecoöperaties.
Onderzoekssamenwerkingen en externe publicaties
Naast het uitvoeren van eigen onderzoeken ondersteunt NCR ook andere onderzoekers in hun onderzoek naar coöperaties. Dit zijn vaak bijdragen in netwerk, kennis of (geanonimiseerde) data. Door dergelijke samenwerking wordt het bereik van NCR groter en neemt als tegenprestatie ons eigen inzicht verder toe. Enkele voorbeelden van samenwerkingsverbanden die nu lopen zijn met Wageningen University, KU Leuven, CollectieveKracht/RSM en Transitiecoalitie Voedsel.
Onderwijs
Sla de studieboeken er op na: er is (te) weinig aandacht voor de coöperatie. NCR heeft als doelstelling om alle studenten op het hbo en universitair onderwijs kennis te laten maken met coöperatief ondernemen. Gezien het aandeel dat de coöperatie heeft in de Nederlandse economie, is er een grote kans dat zij na hun studie met een coöperatie te maken krijgen (als lid óf als medewerker). Hiervoor worden regelmatig gastcolleges en andere bijdragen verzorgd door medewerkers van NCR. Ook heeft NCR contacten met onderzoekers en onderwijzers (zie hieronder).
Netwerk/bijeenkomst ‘Onderzoek en Onderwijs’
In Nederland wordt op verschillende universiteiten en hogescholen onderzoek gedaan naar coöperatief ondernemen. NCR wil dit stimuleren door de wetenschap te verbinden met de praktijkkennis van NCR. Om dit te verwezenlijken heeft NCR ingezet op het creëren van een netwerk aan onderzoekers en onderwijzers die coöperaties binnen hun aandachtsgebied hebben. Jaarlijks organiseert NCR een bijeenkomst voor dit netwerk om zo tot ideeënuitwisseling en samenwerkingsverbanden te komen. Hiernaast toetst NCR ideeën omtrent onderzoek bij deze groep en kunnen zij indien toepasselijk een inhoudelijke bijdrage leveren aan het debat rondom coöperatief ondernemen (bijvoorbeeld in een artikel in magazine Coöperatie of een podcast).
In 2018 heeft NCR – samen met Nederlandse universiteiten – een internationaal wetenschapscongres over coöperatief ondernemen naar Nederland gehaald.
Wilt u in contact komen met NCR omtrent onderzoek? Of heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met NCR via onderzoek@cooperatie.nl of bel naar 030-2840490.