Ga door naar hoofdcontent

Coöperatie Digitaal – juni 2024 – nummer 660

Voorwoord

Voor u ligt alweer de tweede editie van de digitale Coöperatie. Hierin vindt u een samenvatting van de bijeenkomst over transities en een verslag van de NCR studiereis naar Helsinki. Verder treft u een column aan en diverse coöperatieve boeken (wellicht leuk voor de vakantie?!). Graag vraag ik uw aandacht voor de podcast NCR 90 jaar. Diverse (oud) voorzitters van NCR nemen ons mee in de geschiedenis van onze vereniging. Een mooie documentatie met als conclusie dat de maatschappij weliswaar veranderd is, maar dat de doelstelling van een coöperatie hetzelfde is gebleven. De coöperatie voorziet in goede condities voor de leden, met respect voor alle betrokkenen; gericht op duurzame termijnoplossingen. Ik wens u veel lees- en luisterplezier en vooral een mooie en ontspannen zomer!

Afbeelding Foto Rob Donker
Afbeelding ART JUN

Nieuwe inzichten opdoen in Finland

ACHTERGROND

Finland staat bekend als één van de meest coöperatieve landen van Europa. Afgelopen maand heeft NCR met leden van verschillende coöperaties een driedaagse studiereis gemaakt naar Helsinki met als doel om nieuwe inzichten op te doen en geïnspireerd te raken door de coöperatieve sector in Finland.

Afbeelding boek juni
Afbeelding COLUMN JUNI
Afbeelding coopsday-2024-baseline-red

Van Ons, Voor Ons

Een schat aan ervaring

6 juli: Internationale Dag van de Coöperatie

Afbeelding boek juni

Van Ons, Voor Ons

BOEKRECENSIE

PLUS en Coop zijn gefuseerd en door verder te gaan met de PLUS formule verdwijnt Coop uit het straatbeeld. Consumentencoöperaties hebben een belangrijke rol gespeeld in de sociaal-economische geschiedenis. Daarom is er een boek geschreven om de geschiedenis van deze beweging te documenteren.

Afbeelding COLUMN JUNI

Een schat aan ervaring

COLUMN

Wie op Wikipedia het jaartal 1934 opzoekt, slaat de schrik om het hart. Opkomend fascisme in Italië, Oostenrijk, Spanje. Een wapenwedloop en spanningen daaromtrent tussen Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld. En tussen Engeland en Japan. Toenemende macht en persoonsverheerlijking van Stalin in de Sovjet-Unie.

Afbeelding coopsday-2024-baseline-red

6 juli: Internationale Dag van de Coöperatie

AGENDA

Op zaterdag 6 juli viert de coöperatieve beweging de Internationale Dag van de Coöperatie. Het thema is dit jaar ‘Coöperaties bouwen een betere toekomst voor iedereen’. Coöperaties krijgen de kans om hun huidige en eerdere bijdragen aan het opbouwen van een duurzame toekomst onder de aandacht te brengen. Viert u deze dag mee?

Afbeelding FRONTRUNNERS JUNI

European Sleeper: een coöperatie voor nachttreinen

FRONTRUNNERS

Een coöperatie die nachttreinen weer op de kaart zet, dat vraagt om verder onderzoek. Hoe is dit ontstaan, waarom in de vorm van een coöperatie en hoe werkt dit? NCR ging hierover in gesprek met Elmer van Buuren, één van de oprichters van European Sleeper Coöperatie.

Meest gelezen artikel

Save the date

Boek: Transvolutie