Ga door naar hoofdcontent
NieuwsAgrico plukt vruchten van hoger rendement

Agrico plukt vruchten van hoger rendement

Maandag 12 augustus 2024

Aardappelcoöperatie Agrico heeft het rendement van de pootgoedteelt in het afgelopen jaar weten te verhogen. Dat heeft ertoe geleid dat het pootgoedareaal van het handelshuis dit jaar weer groeit.

Los van de overnames van Zaaizaad- en Pootgoedtelersvereniging Anna Paulowna (ZAP) en The Potato Company (TPC) in Emmeloord groeit het pootgoedareaal van Agrico dit jaar op eigen kracht met 3 procent. Die groei is nodig om de positie in de Nederlandse markt te verstevigen en partner te kunnen blijven van met name de West-Europese aardappelverwerkende industrie.

Het pootgoedareaal in Nederland is de afgelopen jaren gedaald doordat het rendement van de teelt en de risico’s die daarbij horen achterbleven bij de ontwikkelingen in de fritesaardappelteelt. Verbetering in het rendement zorgt dit jaar voor een kentering en deze lijn wil de coöperatie komend jaar doorzetten.

Agrico is marktleider in fritesaardappelrassen en wil daarin verder groeien om aan de toenemende vraag naar deze rassen te kunnen voldoen. Groei in dit segment realiseert het bedrijf door uitbreiding met nieuwe verwerkingsrassen als Armedi, Palace en Lugano.

Wat spannend wordt, is de geopolitieke situatie. – Mark Zuidhof

De pootaardappelcoöperatie probeert aan te haken bij de stormachtige ontwikkelingen in de aardappelverwerking. ‘De industrie heeft in november 2022 haar contracten voor de eerste maal fors verhoogd. Op dat moment hadden wij nog te maken met meerjarige afspraken en kon de pootgoedprijs niet direct profiteren van deze verhogingen in de algehele aardappelmarkt’, legt CEO Mark Zuidhof van Agrico uit.

Naar aanleiding van de veranderingen in de fritesaardappelsector heeft Agrico haar strategie aangepast. ‘Agrico gaat met de industrieën graag een langjarige commitment aan op het gebied van volumes, maar prijzen spreken wij jaarlijks af. Daardoor kunnen onze pootgoedtelers direct profiteren van hogere prijzen die in de markt gemaakt kunnen worden.’

Uitbreiding

Die hogere prijzen helpen Agrico om haar areaal in Nederland uit te breiden. Samen met groei in Frankrijk, Denemarken, Duitsland en Frankrijk geeft dat een goede positie om in de komende jaren de industrie van uitgangsmateriaal te voorzien.

In het afzetseizoen van oogst 2024 rekent Agrico op een aanhoudend goede vraag vanuit de West-Europese aardappelverwerkende industrie. ‘Wij zien dit jaar ook weer een uitbreiding in het consumptieareaal, dus daar liggen kansen voor de industrierassen. Door krapte in de markt zijn dit jaar voor de industrie ook rassen geplant die niet ideaal zijn voor verwerking. Dat was echter op dat moment wel de beste optie.’

Dit jaar heeft Agrico het pootgoedareaal met rassen die bestemd zijn voor de industrie met 1.000 hectare weten uit te breiden. Vooral de nieuwe rassen Armedi en Lugano hebben daaraan een bijdrage geleverd. ‘Deze rassen worden goed opgepakt door de verwerkers.’

Ook voor andere pootaardappelen die binnen Europa worden afgezet, ziet Agrico een positieve stemming omdat de consumptieaardappelen goede prijzen hebben opgebracht. Of zich dat vertaalt in grotere verkoopvolumes en hogere prijzen zal voor een belangrijk deel ook afhangen van de opbrengsten van de consumptieaardappelen in de grote teeltgebieden.

Overzeelanden

De afzet naar bestemmingen overzee belooft beter te worden dan afgelopen jaar. ‘De stemming in de meeste overzeelanden is goed.’ Zo verwacht Agrico meer pootgoed te verkopen aan Algerije. Afgelopen jaar heeft Algerije relatief weinig pootgoed geïmporteerd en dat resulteerde in een goede lokale consumptiemarkt, verklaart Zuidhof.

Ook verwacht de CEO van Agrico meer afzet naar Egypte. ‘Wat spannend wordt, is de geopolitieke situatie. Dat geldt zeker voor aardappelen die door de Rode Zee moeten. Spanningen tussen Israël en Jemen bemoeilijken op deze manier de export.’

Soedan importeerde de laatste jaren zo’n 5.000 tot 8.000 ton Nederlands pootgoed. Afgelopen seizoen was dat al een stuk minder met 2.000 ton. Dit seizoen verwacht Agrico vanwege de onstabiele situatie daar helemaal geen pootgoed te kunnen leveren.

De afhankelijkheid bij onzekere situaties in een land heeft de aardappelcoöperatie al een aantal jaren geleden doen besluiten om rassen te telen die aan meerdere bestemmingen kunnen worden geleverd. Dit om de afhankelijkheid van prijs en volume te minimaliseren. ‘Al met al wordt het betalingsrisico een steeds belangrijkere factor. Zonder zekerheid vooraf wordt er niet meer geleverd’, benadrukt Zuidhof.

Prijsontwikkeling

Over de prijsontwikkeling in het komende seizoen is volgens Agrico lastig iets te zeggen. Vraag en aanbod bepaalt de prijsontwikkeling. Vooral het aanbod is op dit moment nog niet in te schatten, aldus Zuidhof. Hij wijst daarbij op de grote hoeveelheden neerslag die in bepaalde regio’s in Nederland is gevallen. Daardoor is een flink pootgoedareaal afgeschreven met forse financiële gevolgen voor getroffen telers.

Agrico houdt rekening met minimaal 5 procent van de pootgoedteelt die door de wateroverlast is mislukt. Wel ziet het een goede knolzetting in de meeste gebieden. Toch is het volgens Zuidhof nog te vroeg om een uitspraak te doen over de verwachte oogst.