Ga door naar hoofdcontent
NieuwsEnergie Samen en Windunie gaan in zee met Noordzeker
Onze NoordzeeStroom

Energie Samen en Windunie gaan in zee met Noordzeker

Woensdag 20 maart 2024

Onze NoordzeeStroom, het initiatief van Energie Samen en Windunie met als doel het eerste coöperatieve windpark op zee te bouwen, gaat in zee met het consortium Noordzeker. Dit is een initiatief van pensioenfonds ABP in samenwerking met pensioenbelegger APG en windparkontwikkelaar SSE Renewables. Gezamenlijk hebben we de ambitie om grootschalige windenergie op te wekken op de Noordzee en mee te doen aan de tender voor het windgebied IJmuiden Ver. Zo komt de ambitie een grote stap dichterbij om windenergie op zee van, voor en door Nederlandse burgers mogelijk te maken.

Door deze samenwerking zetten we samen een belangrijke stap op weg naar een coöperatief Nederlands windpark op zee met lokale deelneming waarbij we werken aan betaalbare windenergie voor Nederland. Als Noordzeker gaan we meedoen aan de aanbesteding van windenergiegebied ‘IJmuiden Ver’. Leden van Energie Samen en Windunie kunnen hier financieel aan deelnemen en hebben hier per mail bericht over gehad. 

Lokale energievraag

“Op verschillende plekken in Nederland zijn lokale energiecoöperaties bezig hun eigen energietoekomst vorm te geven. Windenergie van de Noordzee is hierbij een belangrijke aanvullende bron om te kunnen voldoen aan de lokale energievraag, aldus Siward Zomer, voorzitter van Energie Samen. “Momenteel bespreken we met Noordzeker de verschillende vormen van lokale deelneming, waaronder een aandelenbelang in het windpark en zeggenschap over een deel van de stroom. Dit is een onwijs belangrijke stap op weg naar burgerparticipatie als vast tendercriterium. Essentieel voor nu is natuurlijk dat de overheid de ontwikkeling van IJmuiden Ver aan Noordzeker gunt. Wij hebben daar, mede door deze stap, groot vertrouwen in”. 

Energie van, voor en door Nederland

“Wij geloven als pensioenfonds met 3 miljoen deelnemers in de kracht van collectiviteit”, aldus Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP. “We hebben de ambitie om een groot windpark op de Noordzee te exploiteren. Hiermee kunnen we niet alleen zorgen voor een goed pensioen, maar ook voor betaalbare en schone energie voor onze deelnemers en Nederland. Door lokale energiecoöperaties de mogelijkheid te geven te participeren, zorgen we dat Noordzeker niet alleen ten goede komt aan onze pensioendeelnemers maar aan iedereen in Nederland die wil meedoen. Wind is van ons allemaal en daar moet iedereen in Nederland de vruchten van kunnen plukken.”

Uniek

“Wij zijn meer dan enthousiast over dit partnership”, aldus Pascal Weijers, algemeen directeur van Windunie. “Het is hoog tijd dat onze energieproductie in handen komt van Nederlandse partijen. Energie moet niet alleen duurzaam zijn maar ook ten goede komen aan iedereen. Dat is onze gezamenlijke visie. Dit partnership zorgt ervoor dat de Nederlandse burgers en bedrijven via energiecoöperaties rechtstreeks toegang krijgen tot een windpark op zee, inclusief de stroom van dat park.”

Met deze bijzondere samenwerking zetten we een belangrijke stap op weg naar een eerste Nederlands windpark op de zee waarin lokale deelneming gewaarborgd wordt. Burgerparticipatie is niet als criterium opgenomen in de IJmuiden Ver tendercriteria. Noordzeker is het enige samenwerkingsverband dat zich inschrijft voor deze tender en daarbij toch werk maakt van burgerparticipatie, iets waar verschillende kabinetten en Tweede Kamerfracties voor hebben gepleit.

Bekijk hier de video van Energie Samen-voorzitter Siward Zomer over de drijfveren van, en de kansen voor, de energiecoöperaties.