Ga door naar hoofdcontent
NieuwsFokkelina Dijkstra algemeen directeur AB Vakwerk Groep

Fokkelina Dijkstra algemeen directeur AB Vakwerk Groep

Maandag 27 mei 2024Afbeelding Fokkelina Dijkstra algemeen directeur AB Vakwerk Groep

De raad van commissarissen van AB Vakwerk heeft Fokkelina Dijkstra per 21 mei 2024 benoemd tot algemeen directeur van AB Vakwerk Groep. Eerder dit jaar heeft de RvC besloten de directiestructuur te wijzigen. Dijkstra volgt daarmee Marco Meijer op waar in april afscheid van genomen is.

Fokkelina Dijkstra, afkomstig uit Oudega (SWF) is sinds 2014 verbonden aan AB Vakwerk. Sinds 2022 maakte ze deel uit van het directieteam in de rol van financieel directeur/statutair bestuurder. Onder haar leiding heeft de organisatie een stevige ontwikkeling doorgemaakt. Voorzitter van de raad van commissarissen Rona Uitentuis is verheugd met deze benoeming. “Fokkelina is een ambitieuze vakvrouw die in verbinding staat met de organisatie. Ze weet samen met haar team de juiste focus aan te brengen zodat ambities ook daadwerkelijk gerealiseerd worden”.

Toekoemst AB Vakwerk

Afgelopen jaren heeft AB Vakwerk flinke ontwikkelingen doorgemaakt. Na een aantal lastige jaren heeft de organisatie met de juiste focus in een krappe arbeidsmarkt haar positie verder weten te verstevigen. Er is fors geïnvesteerd in de interne (commerciële) organisatie waardoor er een stevig fundament is gelegd. Uitentuis: “Van belang is dit de komende jaren verder uit te bouwen met een juiste balans tussen interne en externe focus, kijkend naar de uitdagingen in de markt. AB Vakwerk wil haar relevantie bij leden en klanten nog verder vergroten om dé partij te zijn voor flexibele arbeid in de Agri en food en in de MKB-sectoren waar AB Vakwerk een belangrijke positie vervult. Deze koers vraagt om stevig commercieel leiderschap op bestuurlijk niveau”. De raad van commissarissen verwacht in het najaar invulling te kunnen geven aan de vacature die door de directiewijziging in het directieteam ontstaat.

Uitstekend resutaat 2023

AB Vakwerk kijkt terug op een uitstekend jaar en sloot 2023 af met een omzet van ruim 80 miljoen euro en een nettowinst van 1,7 miljoen euro. Fokkelina Dijkstra, algemeen directeur van AB Vakwerk: “We hebben in 2023 de tijd genomen om de organisatie terug te brengen naar de kern. De teams staan goed en we hebben gewerkt aan het verder verbeteren van de commerciële processen en de recruitmentfunctie. Dit alles heeft ertoe geleid dat we het beter doen dan de markt en dat we dagelijks met veel passie onze leden, klanten en medewerkers bedienen”.

Focus op regionale markten

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is de versterkte focus op regionale markten. In Friesland heeft AB Vakwerk al een sterke positie. In Noord-Holland liggen er nog volop kansen. Om de marktpositie in deze regio te versterken, heeft AB Vakwerk eind 2023 branchegenoot Herenbos overgenomen. Herenbos, groenspecialist in Noord- en Zuid-Holland en de polders, brengt niet alleen expertise op het gebied van groenwerk met zich mee, maar beschikt ook over een eigen re-integratiebedrijf die inmiddels haar diensten heeft uitgebreid naar Friesland. Deze strategische overname sluit goed aan bij de focus op regionale behoeften en de huidige markt.

Dé opleider in de flexibele arbeidsmarkt

ATO Bedrijfstrainingen wist 2023 tevens met mooie cijfers af te sluiten. Zo groeide de omzet met 18% tot 1,1 miljoen. Daarnaast is het trainingsaanbod fors uitgebreid. Onder leiding van ervaren leermeesters, biedt ATO Bedrijfstrainingen een breed scala aan praktijkgerichte vaktrainingen op het gebied van intern transport, logistiek, veilig werken met hijsmiddelen en Arbo & Veiligheid”. Met het opleidingsbedrijf kan AB Vakwerk snel inspelen op de veranderende arbeidsmarkt en specifieker inspelen op de toenemende schaarste aan goede vakkrachten.

Aanstekelijk werkgeverschap

AB Vakwerk blijft met haar plannen focussen op het verstevigen van haar positie in een zeer turbulente arbeidsmarkt. Investeren in aanstekelijk werkgeverschap is voor AB Vakwerk de sleutel tot het verkrijgen en behouden van een onderscheidende werkgeverspositie.

“Onze vakkrachten zijn onze belangrijkste ambassadeurs”, aldus Dijkstra. “Het continu investeren in onze belangrijkste kracht, zorgt ervoor dat we een aantrekkelijke partner blijven voor onze agrarische leden en klanten. Ons eigen opleidingsbedrijf ATO Bedrijfstrainingen, onze branche specifieke vakscholen en Herenbos met haar expertise in het groen en in re-integratie spelen hierin een belangrijke rol. Hiermee bieden we een breed scala aan diensten en opleidingen.”