Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNedato wil extra waarde leveren met online handelsplatform

Nedato wil extra waarde leveren met online handelsplatform

Maandag 26 augustus 2024

Aardappelcoöperatie Nedato heeft geïnvesteerd in een digitaal handelsplatform voor aardappelen. De coöperatie wil daarmee toegevoegde waarde leveren aan telers en afnemers van aardappelen.

Na de samenvoeging van de tafelaardappelactiviteiten van Nedato, Agrico en Leo de Kock in PotatoNext per 1 oktober 2023 was Nedato nadrukkelijk op zoek naar mogelijkheden om de positie van de coöperatie te versterken. Daar zijn drie actiepunten uit naar voren gekomen. Een daarvan is het duurzaamheidsproject ‘Harvest Pride’ dat eerder dit jaar werd aangekondigd.

Op de tweede plaats wil Nedato zich versterken door verdere samenwerking in de keten die is gericht op meer perspectief en continuïteit. Dit vergt volgens algemeen directeur Wim van de Ree van Nedato wel wat meer tijd, voordat dit resultaat oplevert.

Het derde punt waartoe de coöperatie besloot, is de oprichting van een digitaal handelsplatform voor aardappelen. Daartoe heeft Nedato het bedrijf Service2Trade benaderd. Dat bedrijf heeft negen jaar ervaring opgedaan met een digitaal handelsplatform voor fruit, Service2Fruit. Op grond daarvan is nu een vergelijkbaar systeem voor aardappelen opgezet.

Belang van 50 procent

Nedato heeft een belang van 50 procent in het nieuwe handelsplatform dat onder de naam Service2Potato op de markt wordt gebracht. Het platform is gelanceerd tijdens de aardappeldemonstratie in het Zuid-Hollandse Westmaas en vanaf dat moment kan iedereen op dit systeem aardappelen kopen of verkopen.

Direct kwamen al vijftig aanmeldingen binnen, zegt Bart Leemans van Service2Fruit. Het systeem is toegankelijk voor iedereen. De kosten voor het gebruik van dit systeem bedragen zowel voor de koper als verkoper een kwart cent per verhandelde kilo aardappelen.

Goed moment

Hoewel al vaker digitale handelssystemen voor aardappelen of andere producten in de markt zijn gezet, is Van de Ree ervan overtuigd dat deze poging wel gaat slagen. De laatste jaren is de prijsvorming van aardappelen verre van saai geweest. Daarmee is nu het goede moment om met zo’n systeem op de markt te komen, stelt de Nedato-directeur. De hele keten heeft behoefte aan transparantie over de prijsvorming.

Ook verwerkers hebben in de aanloop naar de lancering van het handelsplatform laten weten dat zij gebruik willen gaan maken van het systeem, zegt Van de Ree. Daarmee zou het handelsplatform bijvoorbeeld ook een rol kunnen vervullen in de afzet van meeleveraardappelen. Dat zijn aardappelen die telers op basis van dagprijs meegeven aan de verwerker die ook de gecontracteerde aardappelen van dat perceel afneemt.

Transparantie voor iedereen is het grote toverwoord van het handelsplatform. Iedereen krijgt toegang tot informatie over alle transacties, wat hun inzicht in de markt biedt. ‘Transparantie gaat koper en verkoper helpen’, benadrukt Van de Ree.

Niet alleen Nedato-ding

Het platform wordt als een initiatief van Nedato in de markt gezet. Maar als blijkt dat de sector daarin ook een belang wil nemen, dan is daar volgens de Nedato-directeur wel ruimte voor. Hij benadrukt dat het handelssysteem niet alleen een Nedato-ding is, maar bedoeld is voor de hele sector. Dat is nodig om succesvol te kunnen zijn, beseft hij.

Gemak, vertrouwen en transparantie staan aan de basis van het handelsplatform, stelt Leemans. Het systeem is gemakkelijk toegankelijk voor telers, maar ook voor handelaren en verwerkers. Allerlei soorten aardappelen kunnen er worden verhandeld. Dus niet alleen frites- en tafelaardappelen, maar ook poot-, zetmeel- en voeraardappelen kunnen in principe via dit systeem worden verkocht of gekocht.

Het systeem biedt de mogelijkheid om de aardappelen onafhankelijk te laten keuren, zodat iedereen ook inzicht kan krijgen in de kwaliteit die via het platform wordt verhandeld. Het handelssysteem is 24 uur per dag toegankelijk en biedt ook internationaal afzetkansen.