Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSandra Schellekens geïnstalleerd als bestuursvoorzitter DELA

Sandra Schellekens geïnstalleerd als bestuursvoorzitter DELA

Maandag 29 januari 2024

De Algemene vergadering van coöperatie DELA heeft Sandra Schellekens officieel geïnstalleerd als bestuursvoorzitter van DELA Groep en algemeen directeur van DELA Nederland. De benoeming van Schellekens was op 9 september jl. al bekrachtigd door de Algemene vergadering van leden, het hoogste orgaan binnen de coöperatie. Zij volgt daarmee Edzo Doeve op die met pensioen gaat. Doeve werd tijdens de Algemene vergadering door Burgemeester Dijsselbloem benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Historisch moment

Sandra Schellekens werkt al 14 jaar bij coöperatie DELA en bekleedde voor haar installatie de functie van CEO van DELA België. Haar aantreden is voor DELA een historisch moment. Schellekens is de vijfde bestuursvoorzitter en algemeen directeur sinds de oprichting in 1937. De vereniging en later coöperatie ‘Draagt Elkanders LAsten’ werd in de eerste periode bestuurd zonder een algemeen directeur. Vanaf 1958 werden achtereenvolgens als algemeen directeur aangesteld: Van Groningen (1958-1960), Loeffen (1960-1987), Moll (1987-2003), Doeve (2003-2024) en Schellekens (2024-heden). 

Schellekens blikt terug op de meest recente periode: “Dankzij Edzo Doeve is DELA uitgegroeid tot een warme organisatie die midden in het leven staat. Edzo heeft in die 20 jaar de collega’s inspiratie gegeven en het coöperatieve gedachtegoed tot ons kompas gemaakt.” Gevraagd naar de toekomst geeft ze aan: “Samen met mijn collega’s ga ik met veel plezier aan de slag om DELA een succesvolle volgende fase in te leiden. We bestaan bijna 87 jaar en willen ook over 87 jaar er staan als een moderne organisatie die met haar tijd is meegegaan. Dat vraagt dat we ons sterke fundament behouden en daarop voortbouwen en ondernemen.”

Verdiensten

De komst van Schellekens betekent het einde van twintig jaar DELA onder voorzitterschap van Edzo Doeve. Voorzitter van de raad van commissarissen John van der Steen: “Wij bedanken Edzo Doeve voor zijn grote bijdrage aan onze coöperatie. Onder zijn inspirerend leiderschap heeft DELA een prachtige ontwikkeling doorgemaakt.”

Doeve werd voor het werk bij DELA en zijn maatschappelijke verdiensten voor de stad Eindhoven door burgemeester Jeroen Dijsselbloem benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dijsselbloem: “Edzo Doeve heeft van DELA een kleurrijke coöperatie gemaakt die een nieuwe invulling geeft aan de maatschappelijke betekenis van uitvaarten en de bijbehorende dienstverlening binnen de samenleving. Naast zijn werk bij DELA zet Doeve zich al jaren in voor de stad Eindhoven rondom stadspromotie, kunst en cultuur maar ook voor het aanpakken en oplossen van maatschappelijke vraagstukken rondom armoede, participatie en polarisatie.”